Agra

 2009.09.28. 12:42

Csak hogy tudjam merre van előre, azaz mégis hová készülök, kicsit olvasgattam Indiáról. Hamar rá is jöttem, hogy ez reménytelen vállalkozás. :-)))  Azért valamicske áttekintésem lett, amit igyekszem kiegészíteni egy kis utánaolvasással.

Mielőtt Agrába belefognánk, egy nagyléptékű történelmi who is who. Az őslakosokat dravidáknak hívták (i.e 4000-ben már fejlett civilizációt alakítottak ki, városokkal, mezőgazdasággal stb). Ők egészen sötétbőrűek voltak. Őket kb az i.e 2. évezredben igázták le az indoiárja törzsek. Ekkor kapta India a Bharat nevet, ami a mai napig India hivatalos neve (hindi nyelven). Ugye, hogy ebben az időhorinzontban másképp gondolkodik az ember? A következő nagy név Nagy Sándor volt i.e. 326-ban (na ezt meg kellett néznem). Ő egy kis hellén kultúrát hagyott itt a Védák és a hagyományos indiai kultúra mellé. Majd őt is elzavarták és néhány szintén ismert név következett az ú.n. Maurja dinasztiában: Csandra Gupta és Ashoka, az ő uralkodásuk alatt lett egységes, államszervezettel rendelkező India az ie 3. századtól. Hol is voltunk mi ekkor? Utánuk jöttek, mentek a dinasztiák, de közben egyre erősebb iszlám hódítások is zajlottak. A következő hódítók a mogulok voltak a XVI. században akik közül a legnagyobb nevek Babar (ő volt az első), majd Akbar (aki már óriási egységes, erős államot teremtett) és végül Auranzeb (ő már a hanyatlás volt). Az őket követő angol uralomról (ez kb a XVIII század elejétől) már sokat tudunk. Önálló Indiai állam pedig 1947-ben jött létre. Ezeken az évezredeken átfutva nekem az jutott eszembe, hogy ki az aki nem volt itt és nem hagyta itt a nyomát? :-)) Szóval van itt sokszinűség, szó szerint is.

 És akkor ebben a nagy forgatagban hol is van Agra? Agra a mogul birodalom fővárosa volt (kisebb-nagyobb megszakításokkal) a XVI és XVII. század folyamán.

Az ú.n. Vörös erődöt a fent említett Akbar építtette és a vörös homokkő anyaga miatt vörös, de belül igazán szép márvány részek vanak benne. Szerintem a képek önmagukért beszélnek.

 

 

 

A következő képek Akbar sírhelyét őrőz Sikandrában készültek.

Na úgy látszik a gyerekek a gyengéim, mert itt is csináltam egy jó képet iskolás lányokról. Egyébként nem véletlenül vannak több, mint egymilliárdan, rengeteg gyerek van.

és belül is ilyen szép.

 

 

 

 Én A Taj Mahal történetét nem tudtam pontosan, talán érdemes pár szóban megemlíteni. Shah Jahan ötödik mogul uralkodó kedvenc felesége Mumtaz Mahal (szerényen palota ékköve) volt. Az uralkodó szerelmének legfőbb bizonyítékaként a krónikák azt emlegetik, hogy mindenhova magával vitte. Egy ilyen úton a 14. gyerek szülésébe halt bele. Az uralkodó (felesége kérésére) ezzel a sírhellyel akarta megmutatni a vilgának mekkora volt a szerelmük. A monda szerint egy ilyet akart a folyó másik partjára magának, de feketében építeni. A nem túl hálás fia, a korábban említett Aurangzeb azonban hatalomra kerülése után bezáratta az apját a Vörös erődbe és haláláig ott "rabosodott". Viszont mindig láthatta a Taj Mahalt. Végül őt is oda temették.

És a képek a palotáról és a látogatókról, ami szerintem épp olyan érdekes. Meg persze egy igazi ellenőr bizonyítékot is nyújt, hogy járt a helyszínen.

A bejegyzés trackback címe:

https://in-dia.blog.hu/api/trackback/id/tr211412600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.09.29. 12:32:43

A történelmi áttekintés nem annyira érdekes, a képek annál jobbak, ezekből küldjél minél többet.
A férjed

bavaria 2009.09.29. 13:34:49

Szia Marta!

Nem csak a kepek, de a törtenelmi kitekintes is nagyon jo. A Taj Mahal kepeit latva, eszembe jutott a Slumdog millinaire cimü film, nyaron lattuk es engem nagyon megfogott. Vicces volt ahogy a ket srac a Taj Mahal-nal szeditette a nyugati turistakat. Neked is elloptak a cipödet?

Puszi: Aniko

Ui: Amugy nemcsak Indiaban, itt Bajororszagban is fö közlekedesi eszköz a traktor, ugy robognak at tucatjaval a falu/kisvaros föutcajan mint a sicc, nincs ugyanis elkerülö ut ...

luvluvfruzsi 2009.09.29. 17:20:09

na méghogy a tv öl és butít XD akkor itt halkan megsúgom,hogy:
1.a slumdog millionaire-ből is
2.és a szökés-ből is tudtam már mindent a Taj Mahal-ról.szóval a tv-ből még tanulni is lehet.megkérdeztél volna engem és ezt énis elmondom neked :D
szólj,ha kell vmi infó :) ha tudom,mondom :P
a te kis fruzsid^^

Lévi 2009.09.30. 11:45:18

Szerintem nem lopták el a cipőjét, csak ien kis cuccot kell ráhúzni, mint a műtős orvosnak.Vagy le is kell venni?
Csak aztán bele ne álljon a lábadba valami!

Szabó-Bartolák Edit 2009.09.30. 14:17:46

Szerintem a Taj Mahal történetét "majdnem" minden nő ismeri, mert annyira szép szerelmi történet. (Bár én ezer éve még Pintér Lacitól hallottam:) A képek egyébként tényleg szuperek, és milyen kicsinek látszol a nagy épület előtt!!!

Toni Stark 2009.10.01. 12:58:26

Nem néz ki rosszul, ellaknék én is ilyesmi palotában. Persze csak kis modernizálás után! :D
Történelmi áttekintés meg helytálló, a teljes képhez 2 iylen blog se lenne elég (ahány népcsoport ott él, csaka választások 1 évig tartanak)

cisalpino 72 2009.10.01. 22:34:07

Ez a szép palota egy hatalmas mauzóleum.
Egy kripta.
Én inkább nem laknék benne még ha tényleg szép is.

...bár cipőmegőrzőt vagy büfét szívesen nyitnék benne.

1631 és 1648 közt épült. 17 év! Ennyi idő alatt egy normális pasi már a másodiktól is válik, nemhogy még az elsőnek építkezzen...

Az tervező-kivitelező fickó meglehetősen pórul járt.
A megrendelő Sahdzsahan megvakíttatta, nehogy még egy ilyesmi házat össze tudjon hozni.

Ha jól emléxem a prágai Orloj kivitelezője is így járt, bár ő ügyesebb volt, újabb órát épített Münchenben.
Egy biztos, az ember fia óvakodjék az állami megrendelésektől!

Érdemes még megjegyezni, hogy a burkolat köveit egész Ázsiából grundolták össze (Kína, Tibet, Ceylon, Kis-Ázsia stb.) Valahol olvastam, hogy az ajtógomb Rawalpindiből (Pakistan) származik egy ottani Praktikerből.

Kedves utazó
("A Mi Mata Harink")!

Gratulálok az életre szóló ritka élményhez, hogy az új világ csodáinak egyikét személyesen láthattad. Biztosan életed végéig emlékezni fox rá. Büszkék vagyunk rád, hogy egyedül meg minden...
süti beállítások módosítása