Delhi városnézés

 2009.10.19. 16:47

 Megfejtettem miért dudálnak, mint az örültek! Nincs visszapillantó tükrük! Komolyan. A legtöbb autóról le van szerelve. Ha megvan, akkor meg be van hajtva. Mindkettő! Persze hogy nem látnak hátra. :-)))) Hogy a leszerelésnek mi lehet az oka, azt nem tudom. De mit kell mindennek az okát keresni. Már megint az az európai agyam! Nem, senki ne gondolja, hogy esetleg a nagy tumultus és tömeg miatt, hogy ne törjön le.Akkor Párizsban, Sziciliában, Egyiptomban  és mondjuk New Yorkban sem használnak tükröt?

Ugye már megint az az európai logika, ami mindig logikát keres. :-))))
Na de térjünk át Delhire. Hát nem sokat láttunk belőle. Tudom, ne elégedetlenkedjek. De roppantul bosszantó, hogy itt vagyok ennyi csudaklassz dologtól egy köpésre és nem látom még az alaplátnivalókat sem. Az én megközelítésem szerint ha már eljutok valahova akkor igyekszem a legtöbbet kihozni belőle. Ez ebben a helyzetben nem működik. Mivel vendégek vagyunk azt látjuk, amit megmutatnak.
Első állomásként a Nemzeti Múzeumba mentünk, ami puszta időpazarlásnak bizonyult, mert másfél órát kaptunk, minden irányítás nélkül. Ez végülis semmire sem elég. Nem tudtuk mit is kellene néznünk. Végigrohantuk a három emeletet és semmit sem láttunk igazán.
 
Utána elmentünk a Kutub épületegyüttes nevezetű műemlékhez, ami az UNESCO világörökségi listáján szereplő helyek közé tartozik.
Ez az épületegyüttes több menetben épült és több nagyon szép épületet foglal magában. Ezek 27 dzsainszentély anyagából épültek, melynek maradványai még megtalálhatóak. A wikipédia szerint az épületegyüttes látogatottab, mint a Taj Mahal.
 
 
Az épületegyüttes leghiresebb darabja a Kutub Minaret (Qutub/Qutab/ Qutb minar kinek hogy teszik), mely a világ legmagasabb téglából készült minaretje és az indiai iszlám építészet  egyik fontos példája. 72,5 méter magas, átmérője az alapnál 14,3 méter, míg a felső szinten 2,7 méter. Sajnos most már zárva van.
Az építésének indoka vitás kérdés. Lehetett ez egy átlagos minaret funkciója, hogy imádságra hívja a híveket az Iszlám Ereje nevű mecsetbe, más lehetőség, hogy győzelmi toronynak, az iszlám erejét jelképező szobornak vagy az ellenség távoltartását segítő őrtoronynak építették. De nekünk azt hiszem valójában mindegy is miért épült, fő hogy elkészült és még látható.
 
Az Iszlám Ereje mecsetet (más néven Delhi Nagymecsetjét) az 1190-es években kezdték el építeni és több uralkodó is folytatta. A mecset ma romokban hever, de az egykorú tartópillérek, a virágmintás motívumok és a geometriai minták még ma is láthatók az iszlám építészeti alkotások között.
 
Az Alai kapu viszont gyönyörűen fennmaradt.
 
Szintúgy az egyik építő Iltutmish (Delhi második szultánja) sírja 1235-ből.
 
 
Kisebb ,de ugyanúgy gönyörű a másik sír Imam Zaminé. Ez a jóember a sír felirata szerint Türkisztánból Indiába letepeledett szent volt 1500 körül, aki még életében megépíttette a saját sírját. (persze hogy szépeket irt magáról a sírjában és ki tanusítaná már az ellenkezőjét. Ügyes.)
 
 Mint a dátumokból is látható tényleg évszázadok alatt alakult amit ma látunk. De az szemetgyönyörködtető. :-)))
(remélem a képeket nem kevertem össze)
 
Még az elmúlt hetekből egy kép amit eddig elfelejtettem berakni. Csak hogy mennyire büszkék az országra. Hol tennénk mi iylet ki egy teherautóra? Ja, a felirat szerint India nagy (mármint nem méretileg)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://in-dia.blog.hu/api/trackback/id/tr661461003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.10.20. 20:28:45

Ezek a képek is nagyon jók, remélem itthon előhivatsz belőlük néhányat /úgy mint évek óta mindíg/, hogy kézben fogva lehessen nézegetni őket és ne úgy kelljen bámulni a képernyőt mint egy ökörnek! /Én már csak ilyen régimódi maradok, de a fotó az fotó, ez meg jó valamire, de teljesen haszontalan!/
Tsók: a férjed

luvluvfruzsi 2009.10.20. 20:33:27

látod mausz,mackó kioktat :D de majd előhívatjuk,mert nekünk is kellenek képek a falra :)
a cipőt ma mindenkinek meséltem,h mien szép :D anna szerint sügér vagyok,ha fel fogom venni télen a suliba.de hát muszáj lesz mindenki orra alá nyomni,h "nézd!" XD
már csak 4 nap és megölelgethetünk :P
pussszzz

martinella 2009.10.21. 06:25:26

@: akkor most előhivatok, reméljük több eredménnyel, mint eddig. :-)))
De a digitális fényképkeretedbe is teszünk fel, hogy meghozza a kedvedet! :-)))
M

martinella 2009.10.21. 06:28:51

@luvluvfruzsi: helyes, akkor a feladatot már (rengeteg tanú előtt) rád is testáltam. :-))
De mintha eddig ti sem sok képet hívattatok volna elő édesapának! Duma a köbön. :-)))
Én kissé erősebb kifejezést használnék a sügérnél, de az valóban nem idevaló. Szerencsére a szüleidnek több eszük van és majd jól nem engedik. És ki mondta, hogy nincs ott több kép, ahonnan ez jött? :-)))
Az emlékeim szerint ennek a képnek is egy jól áttanult délután volt az ára. Várom a felajánlásokat! :-)))

Szabó-Bartolák Edit 2009.10.21. 22:21:38

Humoros kis család vagytok az már biztos, a képek szépek, és istenieket derülök a hozzászólásokon. Egyébként megrendeltem a szendvicseket vasárnapra, és Mama süt Hortyt is.:) Puszi, és várunk haza!!!:)))

z.kati 2009.10.22. 11:47:25

Ismét szépek a képek, az épületek, a kőcsipkék.Ilyen képeket látva mindig elgondolkodom, hogy milyen technikával valósult meg mindez. Tudom, hogy mindenre voltak céleszközök, szerkezetek, de nagy szerepe volt mindenben az emberi erőnek. Mindehhez viszonyítva hatalmasat és maradandót alkottak.
A fotó készítéséig még talán, de a sügér, cipő stb.. vonalon már nem tudlak követni Benneteket, csak sejtéseim vannak.
Most lemaradsz a Tótkomlós- orosházi temetőjáratról, kiscsaládod fele és Böbiék holnap jönnek./megyek és pácolom a húst/
Ma talán jobb idő van mint úgy hetek óta általában.Ennek ellenére raktározz magadba annyi meleget, amennyi elfér, mert,itt már kabátos időszak van, és mire hazaérsz lehet hó is fog esni.Sajnos!!!

cisalpino 72 2009.10.22. 21:07:58

Igen. De Egyiptomban is így működik az autózás. Kairóban pl a taxi első ülésésn a legtutibb. Felér egy vidámparkkal.

Nos a koncepció:
A tükröt úgyis letörik vagy lelopják, elég ha csak az utastérben van, különben is ha lenne úgysem látszana semmi a portól benne. (Ráadásul látni kell az utasokat is, hátha rosszban sántikálnak)

Nos a kressz összefoglalva:

1$
Ha mögéd, melléd ér és előzne, dudával jelzi a szándékot.

2$
Mindig annak van elsőbbsége, akinek a kocsiorra előbbre van.

3$
Mivel a melegben a kocsi vezetőablaka úgyis le van állandóan tekerve, kikönyökölsz.
Ha lefelé kilógatod a kezed balra kanyarodsz. Ha magasba emeled a tenyered (az autó teteje fölé) akkor jobbra. Egyértelmű nem?

asszem össze is foglaltam.

Ja igen. És kedves posztoló! Adok annyi tábla csokit ahány közúti balesetet le tudsz fotózni Indiában!!! Ugyanis valszeg nincs.
Pont ezen egyszerű szabályok és a nyugodtabb -vagy inkább hidegvérűbb- vezetési stílus miatt.

8)
süti beállítások módosítása